Εορτασμος 100 χρονων
της Ενωσεως Ελληνων Εφοπλιστων

Στις 9 Νοεμβρίου 2016, και ώρα 20.00, η Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών γιόρτασε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυσή της, παρουσία 1800 προσκεκλημένων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος και ο Πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας.

Οι παριστάμενοι απόλαυσαν την παιδική χορωδία «Μικροί Μουσικοί» του Ωδείου Αθηνών καθώς και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία ερμήνευσε αποσπάσματα από την ελληνική λόγια μουσική. Επίσης, παρακολούθησαν την ταινία «ΕΠΤΑ ΘΑΛΑΣΣΕΣ» της διεθνούς φήμης σκηνοθέτιδος Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη, η οποία αποτυπώνει το μεγαλείο της ναυτοσύνης και της ναυτιλίας των Ελλήνων στη διεθνή παγκόσμια σκηνή.

Ο Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, κος Θεόδωρος Βενιάμης, στην ομιλία του δήλωσε μεταξύ άλλων:

 

«Η Ένωσή μας, το «σπίτι» της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, κλείνει έναν αιώνα ύπαρξης, εκατό χρόνια πορείας και δυναμικής παρουσίας, που μέσα από την ιστορική αναδρομή της, αποδεικνύει έμπρακτα τη σημασία και την διαχρονική υπεροχή της συλλογικότητας στην προάσπιση των θεσμικών συμφερόντων της ναυτιλίας των Ελλήνων, ένα έργο δύσκολο, απαιτητικό αλλά συγχρόνως τιμητικό.

Εκπροσωπούσε πάντοτε και εκπροσωπεί με ισορροπία τα συμφέροντα όλων αδιακρίτως των μελών της ναυτιλιακής κοινότητας, μικρών και μεγάλων ναυτιλιακών επιχειρήσεων, λειτουργώντας με τη θεμελιώδη αρχή ότι η ναυτιλία των Ελλήνων είναι η ναυτιλία των πολλών, τους οποίους, οι εκάστοτε εκλεγμένοι έχουμε το ηθικό καθήκον να προασπίζουμε μέσω της δύναμης που μας δίνει το συλλογικό μας θεσμικό όργανο».

«Η ναυτιλία μας, κατακτά αυτοτελώς κυριαρχική θέση σε μια ανταγωνιστική διεθνή αγορά.

Και θέλω να διαμηνύσω από το σημερινό βήμα ότι αυτή η ναυτιλία των Ελλήνων αποτελεί εθνικό κεφάλαιο, με υπερκομματικό χαρακτήρα, και με καθοριστική και πολυδιάστατη οικονομική, πολιτική και στρατηγική σημασία για την πατρίδα μας, και επιθυμεί ειλικρινά να παραμείνει παρούσα στον τόπο της».

 Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στον θερμό χαιρετισμό που απηύθυνε δήλωσε:

 

«Από την ίδρυση της Ένωσης το 1916, η καινοτομία, η πρωτοπορία και η διορατικότητα των Ελλήνων εφοπλιστών στις επενδύσεις και στον τρόπο λήψης αποφάσεων, έθεσαν τις βάσεις για την κατάκτηση της κορυφής στο διεθνές στίβο.

Οι προκλήσεις για το μέλλον είναι μεγάλες. Ωστόσο η πολιτεία θα συνεχίσει να είναι αρωγός και συνταξιδιώτης στις τρικυμίες και στις νηνεμίες. Θα συνεχίσει να προασπίζει τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας στους διεθνείς οργανισμούς. Να βελτιώνει πολιτικές με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελληνική πλοιοκτησία κατατάσσεται πρώτη σε επίπεδο χωρητικότητας, με την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Γερμανία να υπολείπονται.

Τα μεγέθη είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακά. Ο ελληνικός πληθυσμός καταλαμβάνει ποσοστό μόλις 0,15% του παγκόσμιου πληθυσμού και παρόλα αυτά τα πλοία που ελέγχονται από Έλληνες διενεργούν το 25% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου.»